#NLBS „Kaip pasikeitėme per 20 metų?“

Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiais, balandžio 23–29 dienomis Mažeikių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje buvo minima Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Jos šūkis „Kaip pasikeitėme per 20 metų?“ Ši savaitė buvo kitokia, nes skaitytojų negalėjome pakviesti į bibliotekas ir dalyvauti renginiuose. Darbas nuotoliniu būdu parodė mūsų galimybes prisitaikyti prie pokyčių ir sukurti naujų veiklų, pasiekiamų iš namų bet kuriuo metu.

Visą savaitę vyko virtualūs Viešosios bibliotekos ir jos filialų renginiai.

Balandžio 21 d. Mažeikių viešosios bibliotekos facebook paskyroje skelbėme 2 vaizdo siužetus, kuriuose bibliotekos personažas Kiškis Mažeikiškis kitaip nei įprastai skaitė Mariaus Marcinkevičiaus ir Aušros Kiudulaitės knygą „Draugystė ant straublio galo“, o balandžio 28 d. pristatė rašytojo Beno Bėranto knygas. 👉 (https://cutt.ly/uynw93n) (https://cutt.ly/Uynw8nr)

Balandžio 23 d. kvietėme į virtualią kelionę po bibliotekos erdves, peržiūrint internete fotonuotraukų parodą „Mažeikių rajono savivaldybės viešoji biblioteka: 2000–2020“. Įdomu buvo prisiminti, kaip atrodė biblioteka prieš 15–20 metų ir pastebėti, kokius pokyčius atnešė pastarasis dvidešimtmetis. 👉 (https://cutt.ly/wynw4Fs)

Balandžio 24–30 d. dalyvavome kitų bibliotekų pasiūlytoje akcijoje „Koduota knygos žinutė“. Kvietėme skaitytojus peržiūrėti namuose esančias knygų lentynas, sudėlioti intriguojantį sakinį iš knygų viršelių, fotografuoti ir nuotraukas siųsti nurodytu el. paštu. 👉 (https://cutt.ly/gynplHI)

Balandžio 27-oji – Medicinos darbuotojų diena. Sveikindami profesinės šventės proga ir dėkodami medikams už darbą, bibliotekos interneto svetainėje parengėme virtualią parodą „Gydytojo profesija romanų puslapiuose“, kurioje pristatėme knygas apie gydytojus, vaistininkus ir kitus medicinos darbuotojus. 👉 (https://cutt.ly/4yniQLM)

Balandžio 29 d. siūlėme dalyvauti virtualioje viktorinoje „Dešimt klausimų apie Mažeikių viešąją biblioteką“, o Kiškis Mažeikiškis kvietė pažaisti ir sudėlioti dėlionę! Kas paslėpta dėlionėje, vaikai galėjo sužinoti, sudėję visas detales. 👉 (https://cutt.ly/Rymur9O )

Balandžio 1–30 d. vyko konkursas „Pasvajokim apie vasarą“, kurio metu kvietėme kelionių po Lietuvą mėgėjus rekomenduoti aplankyti vietas, kuriose gyveno ar dirbo rašytojas, arba pasvajoti, kurią vietovę jie norėtų aplankyti šią vasarą. Įdomiausių aprašymų autorius skelbėme 2020 m. gegužės 7-ąją – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną ir apdovanojome prizais. 👉  (https://cutt.ly/Kynee9d)

Skaitymo akcija „Iš namų bibliotekėlės lentynos“, prasidėjusi balandžio 21 d., dar vyks iki gegužės 31 d. Knygų mylėtojus kvietėme skaityti knygas iš savo namų bibliotekėlės pagal užduotis, išrinkti citatas, tinkančias apibūdinti karantino laikotarpį, ir kartu su knygos viršelio nuotrauka siųsti nurodytu elektroniniu paštu. 👉 (https://cutt.ly/iyniL1w)

Renginiai vyko ir filialuose. Balėnų filialo darbuotoja kvietė pažiūrėti bibliotekoje vykdytų veiklų vaizdo siužetą „Susitikime bibliotekoje virtualiai“. Pikelių filiale parengtos 2 virtualios parodos „Pasakose – fantazija ir gyvenimiška patirtis“ bei „Personažai iš perskaitytų knygelių“. Iš parodoje pateiktų nuorodų galima buvo atsispausdinti trafaretus su pasakų personažais ir juos nuspalvinti. Šerkšnėnų filialo darbuotoja kvietė pasižiūrėti virtualią parodą „Akimirkos iš bibliotekos gyvenimo“. Ukrinų filialo facebook paskyroje vyko kūrybinis konkursas
„Antivirusinas – Rankdarbiai“. Nacionalinės bibliotekų savaitės metu buvo skelbiami vaizdo sveikinimai, kuriuose buvę ir esami skaitytojai skaitė poetų Justino Marcinkevičiaus ir Pauliaus Širvio, kurių gimimo jubiliejai minimi šiais metais, eiles ir dainas. Urvikių filiale buvo parengta paroda „Knyga, kurią rekomenduočiau draugui“. Židikų filiale buvo eksponuojamos dvi parodos „Gerdos Mingielaitės perskaitytų knygų piešinių paroda“ ir „Skirtukas mano knygai“, kurioje buvo pristatyti lankstyti, karpyti, dekupažuoti, nerti, austi, rišti knygų skirtukai. Viekšnių filialo facebook paskyroje buvo parengta virtuali nuotraukų paroda „Kaip pasikeitė Viekšnių miesto biblioteka per 20 metų“.

 

Ingrida Jonušienė,
Vaikų ir jaunimo skyriaus
vyresnioji bibliotekininkė edukacinei veiklai

 

Kitos naujienos